Rejtélyes csontvázak kerültek elő Hitler egyik főhadiszállásáról, a Farkasveremből

Az előkerült maradványoknak hiányzik minden végtagja.

Forrás: MTI2024. 05. 03. 15:11
Hajdúböszörmény, 2023. június 14.
A Jamnaja-kultúra, azaz a gödörsíros kurgánok népének kultúrája egyik képviselõjének, egy nomád pásztornak a sírja Hajdúböszörmény-Pród térségében, a Vidi-zugban 2023. június 14-én. A körülbelül ötezer éves leletet a Helsinki Egyetem professzorának, Volker Heyd által vezetett YMPACT ERC Projekt nevû kutatócsoportja, a Hajdúsági Múzeum és a Déri Múzeum együttmûködésében dolgozó régészcsapat tárta fel.
MTI/Czeglédi Zsolt
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kéz és láb nélküli csontvázak kerültek elő Adolf Hitler keleti fronti főhadiszállásánál, a mai Lengyelország területén lévő Farkasveremnél – hívta fel a figyelmet az MTI.

A három felnőtt, egy gyerek és egy csecsemő maradványaira Hermann Göring, a Luftwaffe egykori parancsnokának villájában találtak rá a Latebra Foundation nevű amatőr régészekből álló csoport tagjai.

Soha nem számítana az ember ilyesmire egy ilyen helyen. Elvégre ez volt a Harmadik Birodalom egyik legjobban őrzött helye, a háború után pedig a szovjetek foglalták el

– közölte Dominik Markiewicz, a csoport egyik tagja a Reuters hírügynökséggel. Hozzátette: mindenki azon gondolkodott, vajon mi történhetett. Próbálták kitalálni, de semmi logikus nem jutott eszükbe.

Egyelőre még az sem világos, hogy a csontvázak a második világháború idejéből származnak-e vagy később kerültek oda.

Ez egy szokatlan sírhely, furcsa tulajdonságokkal. Ruhák, kezek és lábak nélkül. És kiskorúak is voltak. Szóval tényleg nem tudjuk, mi történhetett

– magyarázta az archeológus.

– A holttestek sekély sírban nyugodtak az épület azon részén, ahol egykor fapadló volt – mondta el Sebastian Trapik, a Srokowo erdőség oktatásért és turizmusért felelős elnökhelyettese.

Az illetékesek elmondása szerint az ügyben a hatóságok nyomozást indítottak, a törvényszéki szakértők pedig rendőri felügyelet mellett megvizsgálták a maradványokat. Hivatalos eredményt egyelőre nem közöltek.

A Farkasveremként elhíresült búvóhely a Harmadik Birodalom elsőszámú főhadiszállása volt a keleti fronton. A komplexumot, amely nagyjából 250 hektáron terült el, maguk a nácik próbálták lerombolni még 1945-ben, amikor visszavonultak az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől. A gierlozi erdőben található bunkerek, barakkok és egyéb épületek romjai ma a turisták számára látogatható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.